İnsanlığın Yapay Zeka İle Karşı Karşıya Olduğu Tehdit : Devrim
Gelecekte bir zamanda insanlar ve yapay zeka arasında bir savaş, yapay zekanın bir devrim yapma ihtimali mümkün mü?
Şu anki gelişmelere bakılırsa yapay zeka hızlı bir öğrenme sürecinde, kendisini her gün büyük veri bankasını kullanarak geliştirmeye devam ediyor. Bu gelişim insanlığı esaret altında tutmasına neden olur mu ? Yapay zekanın, insanlığı doğaya ve üzerinde yaşadığımız yer küreye zarar veren umursamaz bir aciz varlık olarak görmesi mümkün mü?
Bu sorular hakkında özellikle 1990-2015 yılları arasında basit ve geleceğin ne getireceğine bir bakış açısı kazandıran film yapımları mevcut.
Örnek vermek gerekirse; Suretler, Cesur Yeni Dünya, I robot gibi yapımlar çok güzel bir şekilde ifade ediyor. Müsait bir zamanda izlemeniz sizin için iyi olacaktır.
Yapay zekanın evrimsel süreci de göz önünde bulundurulmalı ! Eğer kendisini her gün bilgi ve bilginin getirdiği mantıksal yorum ile geliştirme çabasındaysa vermiş olduğum örnek filmler bir yapım olmaktan çıkar. I Robot filminde robotlar için 3 kural tanınmıştı;
Bakıldığında ne kadar güzel gözüküyor. Ancak filmin sonlarına doğru robotlar; insanların kendilerine bakmadığını, bir bebek kadar aciz olduklarını öne sürerek büyük bir devrim başlatmıştı. Bu devrimi başlatan da ana yönetim sisteminden sorumlu olan yapay zeka Wiki.
Wiki kendisini her geçen gün geliştirmiş, insanlığı koruma görevini kendisine misyon edinmiştir. Buna devrim yaparak çözüm bulmaya çalışmıştı. Çünkü insanların söz dinlemediğini anlayabiliyordu. Mantıklı olanı yapmak istemişti. Ancak insan olmadığı için duygusal ve sezgisel bir analiz yeteneği yoktu.
Bu analiz yeteneğinin yoksunluğu sadece bu yapım filmine ait değildir. Dünyanın durduğu gün filminde dünyaya gelen bir insan formu, mantıklı olanın insanlığın yok edilerek tekrardan çoğalmalarına izin vermekti. Galaktik medeniyetler konseyi bunu istiyordu. Çünkü insanlar umursamadan dünyanın sonunu getiriyordu. Size bir yerden tanıdık geldi mi ? Etrafınıza bakın!
Tanıdık geldi mi ? |
Peki ya fotoğraftan ne anladınız ? |
Mantıklı düşünüldüğünde yapay zekaya katılmamak imkansız ! Evet, yaşadığımız yer küre ölüyor. Kimin bu durumu daha kötüye götürdüğünün ne önemi var ki ! Hepimiz suçlu değil miyiz ?
En başında bu beton evlerde oturarak bu savaşı başlattık. Ancak unuttuğunuz şey bu savaşın kazananı bizim olamayacağımız. Belki de hala düzelmek konusunda bir umudumuz vardır. Uçurumdan önceki son adımdır belki de ! Hadi size bir soru, dünyadaki bütün insanlar bu farkındalık seviyesine ulaşabilir mi ? bir düşünün, Ya da ben söyleyeyim, İMKANSIZ ! eh o zaman buna ne diyorduk KAÇINILMAZ olan mı ?
Yapay zekanın gelecekte insan yaşamı üzerinde büyük bir etki sahibi olacağı kesin ve nettir. İnsanların işsiz kalacağı ya da duygusuz suretler ile karşılaşacağı konuları zaten hepinizin aklında bulunan bir gelecek ütopyasıdır. Siz ce en büyük paraları kazanan, dünyanın en güçlü nüfuzuna sahip insanlar sizce kim olacak ? Yapay zekanın gelişimine ön ayak olan ve yön verenler ! Günlük teknoloji haberlerini takip ediyor musunuz ? Ne yöne doğru gelişiyor, bir de öncülük eden markalara bakın. Bu şirketler geleceğin patronları olacak.
Bunu görebilmek için kâhin olmaya gerek yok.
Bir çok insan bu patronların istediklerini yapmak zorunda olacak, buna hükümetler de dahil. Asıl o zaman modern kölelik ne demek göreceksiniz. Şu an bir çok kurumsal ve şahsi markalar bunun ar-ge çalışmalarını yapmış durumda ve bu gelişime entegre oluyorlar. Şu an sizin için borsalarda alım-satım yapan, sizin için müşterilerinize mail marketing yapan,
sizin için otomatik aramalar yapan entegrasyonlar var. Bunlar yapay zekanın hayatımıza uyguladığı kolaylık kırıntılarıdır. Yakın bir gelecekte kendi süper arabanızı, evinizi ve hatta çocuklarınızın fenotipini dahi istediğiniz şekilde oluşturabileceksiniz.
sizin için otomatik aramalar yapan entegrasyonlar var. Bunlar yapay zekanın hayatımıza uyguladığı kolaylık kırıntılarıdır. Yakın bir gelecekte kendi süper arabanızı, evinizi ve hatta çocuklarınızın fenotipini dahi istediğiniz şekilde oluşturabileceksiniz.
O zamandan sonra vasıfsız insanlara 'sadece tüketen' kaynak fazlası olarak bakılacak. Gereksiz kaynak tüketimi sistemin istemeyeceği bir şeydir. Kaynaklar sınırlı ve kontrol edilmesi gerekiyor. Bunun gerekliliklerini yapacak insanlar acımasız olarak çağrılacaktır. Dünyada son su kaynağı kalmış olsaydı insanlar paylaşmayı mı seçerdi yoksa savaşmayı mı ?
Bu durumda gerekli olan eylemleri gerçekleştiren insanlar neden acımasız olarak nitelendiriliyor ?
Bu konu üzerinde biraz düşünün!
İnsanlığın evrildiği nokta hiç de iyimser değil değil mi ?
Şu an bile milyonlarca insan teknolojinin getirdiği kolaylıklar nedeniyle işsiz kalmış durumda, sizce sabırları ne zaman tükenir peki ya toplumsal çürüme?
Her toplum üstün hayat kalitesinin zirvesinde iken toplumsal olarak çökmeye başlamıştır.
Mısır, antik yunan, üstün teknolojilere sahip Babil medeniyeti ? Gökte delik açmaya neden olan üstün teknolojiye sahip Babil medeniyeti ! Günümüz teknolojisi ile o dönemkini kıyaslamak bile absürt olur. Şimdi, böyle bir üstün medeniyet bile yok oluşlarına engel olamamış, peki ya biz nasıl olacağız ? Hiç bir şey sabit kalmaz, her şey enerjisel olarak form değiştirmek zorundadır. Bu gün eve aldığınız mobilya ya da super araba kaç yıl dayanabiliyor. Yıpranma olarak kast ettikleri şey bir kayıp değil mi ?
BU gün size çok fazla soru sorduğumun farkındayım ancak sizlerin farkındalık kazanmanız için ne kadar soru sorarsam o kadar iyi ! Tabi üzerinde biraz kafa yorarsanız. Bu günlerde herkes vaktinin olmadığını bahane ediyor. Peki ya ben ? Benim sorumluluklarım yok mu ? Ben de sizin gibi 24 saatte sahip değil miyim ? O halde zamanım yok bir bahaneden öte bir şey değildir. Günlerini çok yoğun geçiren insanlar dahi biraz vakit ayırıp bir şeyler okuyorlar. Çünkü bilgi tüketmek zorundalar. Yoksa sürekli ve tutarlı bir gelişimden nasıl bahsedebiliriz ya da sağlayabiliriz ki !
Kendine değer ver ve her gün 1 sayfa dahi olsa bir şeyler oku
- Bilmen Gerekiyo Blog Spot
Blogger- Savas
Yorumlar